Cabaretophet.net

Na tijdenlang steeds weer hetzelfde gedaan te hebben, nu meer van hetzelfde (met taalvauten en alles), maar andere opzet en makkelijker te onderhouden?

Denkt u eraan!...

Gezien...

Maarten van Roozendaal - Verzamelt werk


http://www.maartenvanroozendaal.nl


Archieven

01 Okt - 31 Okt 2003
01 Nov - 30 Nov 2003
01 Mei - 31 Mei 2004
01 Jun - 30 Jun 2004
01 Jul - 31 Jul 2004
01 Aug - 31 Aug 2004
01 Sep - 30 Sep 2004
01 Okt - 31 Okt 2004
01 Nov - 30 Nov 2004
01 Dec - 31 Dec 2004
01 Jan - 31 Jan 2005
01 Feb - 28 Feb 2005
01 Mei - 31 Mei 2005
01 Jun - 30 Jun 2005
01 Sep - 30 Sep 2005
01 Jan - 31 Jan 2006
01 Apr - 30 Apr 2006
01 Aug - 31 Aug 2006
01 Sep - 30 Sep 2006

Links

Zwartekat
Cabaretlinks

Powered byPivot - 1.30.1: 'Rippersnapper' 
XML Feed (RSS 1.0) 

+ 5 - 2 § Maarten van Roozendaal - Verzamelt werk

20 oktober 2004 - Hoofddorp (De Meerse)
Vergeef mij enige subjectiviteit als het Maarten van Roozendaal betreft. Ik heb de man ooit in (ik gok) 1994 een dubbelprogramma zien doen samen met Arthur Umbgrove. Geen idee wie er toen voor en na de pauze stond, maar ik was van beide heren (hoewel Maarten toen samen met Kim Soepnel op de planken stond en Arthur nog steeds met Alberto Klein Goldewijk) enorm onder de indruk. Met Arthur is het even heel snel gegaan en binnenkort verschijnt er weer werk van hem op CD en een nieuw theaterprogramma… goed nieuws dus! Rondom Maarten is het, met uitzondering van een kort hitje met Zwerver, niet heel snel gegaan. Maar het gaat gestaag maar zeker! Maarten is voor mij een van de beste tekstschrijvers (samen met o.a. Kees Torn en Jeroen van Merwijk) van Nederland, maar weet daar op het podium nog een extra schepje bovenop te doen door zijn uitstraling en manier van zingen. Een rauwe stem waarvan het vermoeden leeft dat daar toch menig sigaretje en sterk gedestilleerd (zoals whisky) door heen is gegaan zit gevangen in een smal bewegelijk lichaam dat over het algemeen in een te ruim pak schijnt te hangen. Zittend achter een piano, met op de piano sigaretten, asbak en wijn kijkt hij uit over een zaal en bij hem op het podium een contrabas. In de eerste twee programma's (Nacht en Adem Uit) zat Kim Soepnel daarachter, maar sinds we "Kerstmis in April" vieren staat Egon Kracht zijn mannetje op het podium. Met hem heeft hij dan ook zijn vierde (Aan gezelligheid ten onder) en vijfde (Tijdelijk tekort aan chronisch geluk) programma door het hele land gespeeld. De bijbehorende CD's zijn eigenlijk verplicht luistervoer voor iedereen die vind dat hij muzikaal iets op de bühne wil brengen.

Maar nu is Maarten een verzamelprogramma aan het spelen onder de titel "Verzamelt werk" wat tegelijk van start is gegaan met zijn boek "Red mij niet", waarin alle liedteksten van Van Roozendaal zijn opgenomen. En om de bloemlezing compleet te maken brengt hij zijn verzamelt werk niet alleen met Egon de wereld in, maar hij laat zich begeleiden door Marcel de Groot (gitaar), Jeffrey Bruinsma (viool) en Michiel van Dijk (blaasinstrumenten) om deze geboorte tot zijn recht te laten komen. Omringt door deze mannen staat Maarten, niet achter een piano maar gewoon achter een microfoon, bijna naakt op het podium. Als vaste bezoeker heb je even het idee dat je dat, even onbeschaamd gezegd, blok hout voor hem gaat missen, maar niets is minder waar. Hoewel de variatie in de gevoelswereld door de diverse instrumenten over het algemeen wat vrolijker ligt wordt de teksten in de nieuwe uitvoeringen nog sterker, vooral de nummers die een element als chaos in zich meedragen.

Al met al heb ik weer ademloos zitten genieten. Wat er hierboven is en hierbeneden weet ik niet, maar dit was hemel en aarde in één!

- www.maartenvanroozendaal.nl (foto: Enno Keurentjes)

+ 1 - 2 § Dublin

Afgelopen weekend heerlijk een weekendje weg geweest. Op naar Dublin! En ik ben al eerder in Ierland geweest tijdens het Kilkenny Cat Laughs Festival (zie eerder posting) dus ik was zeker van plan om een avondje Comedy te scoren. Dat blijk zo makkelijk nog niet, want is het zo dat je in London geen kant op kan keren zonder een comedyclub te zien, daar blijken er in Dublin 2 te zitten die op zaterdagavond iets doen, waarbij The Comedy Cellar (op de 1ste verdieping... ja je leest het goed.. van de International Bar) de beste schijnt te zijn

Je weet niet wat je mee maakt. In een ruimte die inderdaad het meeste aan een kelder doet denken, met een podium waar twee peertjes hangen die de comedian/mc zelf aan moet zetten zit je uitermate ongemakkelijk op een paar banken te kijken naar een aantal zeer goede comedians. En dat laaste stukje zegt het al! Zeer goede comedians, waarvan ik er twee wil uitlichten. De eerste is Eddie Bannon! De man heb ik al eerder in Kilkenny gezien, waar hij niet goed uit de verf kwam en daarna heb ik hem in Toomler (amsterdam) gezien bij het Summer Festival van Comedytrain. En daar was hij veel beter. En vanavond was hij zeer goed!

Maar de mooiste verrassing voor mij was James Goldsbury. De man komt op en zijn eerste opmerking is "Allright, lets find out where the foreigners are. Where you guys from?", hij wijst naar ons terwijl we ons de hele avond rustig op de achtergrond weten te houden. "You're to polite to be from Ireland!". En dan vraag je je af of dat een compliment moet zijn. Maar na te horen dat we uit Nederland komen komt er een 10 minuten set over Nederland die ook nog vreselijk leuk is. Niet alle 'traditionele' zaken als klompen en molens, maar nogal wat verder. Hij koppelt het ook aan Ierland op een zeer slimme manier. Daarna haalt hij er iemand uit Las Vegas uit en wederom een sterke set over Vegas... of de man reist veel of hij kent zijn aardrijkskunde... De rest van het materiaal is ook zeer scherp en bloemrijk gebracht... dus met een flinke slok in de voeten gaan we zeer tevreden terug naar het hotel... dat trouwens naast de rails van de treinverbinding in Dublin ligt... maar daar ga ik me hier niet over uitlaten hoor :)