Cabaretophet.net

Na tijdenlang steeds weer hetzelfde gedaan te hebben, nu meer van hetzelfde (met taalvauten en alles), maar andere opzet en makkelijker te onderhouden?

Denkt u eraan!...

Gezien...

Richard Groenendijk


www.richardgroenendijk.nl


Jan Jaap van der Wal


www.janjaapvanderwal.tk


Archieven

01 Okt - 31 Okt 2003
01 Nov - 30 Nov 2003
01 Mei - 31 Mei 2004
01 Jun - 30 Jun 2004
01 Jul - 31 Jul 2004
01 Aug - 31 Aug 2004
01 Sep - 30 Sep 2004
01 Okt - 31 Okt 2004
01 Nov - 30 Nov 2004
01 Dec - 31 Dec 2004
01 Jan - 31 Jan 2005
01 Feb - 28 Feb 2005
01 Mei - 31 Mei 2005
01 Jun - 30 Jun 2005
01 Sep - 30 Sep 2005
01 Jan - 31 Jan 2006
01 Apr - 30 Apr 2006
01 Aug - 31 Aug 2006
01 Sep - 30 Sep 2006

Links

Zwartekat
Cabaretlinks

Powered byPivot - 1.30.1: 'Rippersnapper' 
XML Feed (RSS 1.0) 

+ 6 - 1 § Richard Groenendijk - De adem van de nachtchinees

Gezien: 25 januari 2006, De Meerse, Hoofddorp

De diva is terug… tenminste… diva? In tegenstellingen tot zijn eerdere vier shows lijkt Groenendijk bij deze voorstelling een stapje terug te doen. Niet in de kwaliteit van zijn programma, begrijp me niet verkeerd, maar in het showelement wat altijd in zijn voorstellingen, mogelijk wat overdreven, aanwezig is geweest. In "De adem" lijkt hij meer terug te gaan naar zijn basis, zijn jeugd, zijn thuis in de buurt en zijn vertrouwde terugvalplek. Wat als je in de put zit… wat dan?

De voorstelling, welke vanavond in premičre ging, is wederom een genot om naar te kijken. Mooie verhalen in een kale setting wordt met goede grappen en muziek afgewisseld. De types zijn natuurlijk wat we van Groenendijk kunnen/mogen verwachten en zijn zangstem is en blijft een genot om naar te luisteren.

Van zijn mogelijk wat kortere voorbereiding ivm zijn longontsteking is eigenlijk niet heel veel te merken. Al had ik in het begin het idee dat hij wat moeilijk op gang kwam. Afgaand op zijn eerdere voorstellingen vond ik hem wat nerveus en lag het tempo wat laag. Maar dat was na de pauze weer helemaal recht getrokken en met volle vaart heb ik genoten van de voorstelling.

Mooie verhalen, mooie liedjes en goede grappen. Wat wil je nog meer!

+ 4 - 1 § BSUR (try-out) - Jan Jaap van der Wal

Gezien: 21 januari, Hendrik Ido Ambacht, C.C. Cascade

Vanavond ben ik naar een try-out geweest van de voorstelling BSUR (be  as you are) van Jan Jaap van der Wal geweest. De voorstelling heeft hij tot 18 december gespeeld als een soort van oudejaarsvoorstelling die hij twee keer per avond speelde en hij is vanaf begin januari bezig om de voorstelling om te werken tot een avondvullende voorstelling.

Normaal gesproken is het not done om iets over een try-out te schrijven. De artiest in kwestie is meestal nog zoekende naar de vorm, volgorde en in sommige gevallen de inhoud. Decor en props ontbreken meestal nog en de voorstelling wil nog wel eens rammelen. Geeft allemaal niets, daar is het een try-out voor, maar het is wel vervelend als er iemand dan op basis daarvan een vervelend stukje schrijft terwijl dat nog onterecht is. En normaal gesproken volg ik ook braaf de regel dat je niets over een try-out schrijft. Maar ja, de uitzondering bevestigd de regel en zeker in dit geval. Ik ga gewoon iets schrijven over de voorstelling die ik in Hendrik Ido Ambacht gezien heb. De voorstelling heeft nog geen decor, maar in mijn visie is de voorstelling voor 98% af en vandaar dat ik de uitzondering maak.

BSUR is de vierde voorstelling van de 26 jarige belofte voor de Nederlandse cabarettoekomst. Dat is nog een stelling, maar ik sta er volledig achter. Sinds een aantal jaren zijn er een paar cabaretiers die met een gedegen maatschappelijk geëngageerd programma komen. Theo Maassen was de eerste die ik ermee zag, en toen het derde programma van Jan Jaap en momenteel ook Ernst van der Pasch. En ik kan daar enorm van genieten, maar wat ik vanavond heb gezien overtreft mijn stoutste dromen. Bij het programma "Staat" toonde Jan Jaap zich al een begenadigd spreker met mooie verhalen en een sterk maatschappelijk besef, zeker als je dat afzet tegen zijn leeftijd. Maar blijkbaar is hij in de tussentijd niet alleen gegroeid in zijn stijl, maar ook hebben zijn trips naar het buitenland voor het Liliane fonds een duidelijk indruk op hem nagelaten. Waardoor zijn meeslepende vertelstijl en zijn meedogenloze relativaties nog mooier en scherper zijn geworden. Met prachtige verhalen, sterke grappen en een overdonderd moraal wordt je tijdens de voorstelling 90 minuten mee genomen worden in het hoofd van Van der Wal.

Vanavond ben ik anderhalf uur verbaasd, verwonderd, geslagen, geschopt, vermaakt en tot mijn essentie teruggebracht. Voor het eerst in mijn (in de cabaret actieve) leven heb ik meegemaakt dat ik mezelf na afloop moest dwingen om de zaal te verlaten. Er zat op dat moment zoveel in mijn hoofd aan mooie gedachten, fantastische beelden en vreselijk informatie dat ik de rust van een lege zaal in stilte dankbaar aanvaarde. Ik wilde niet dat het afgelopen zou zijn als ik de zaal uitliep, maar helaas was het dat wel.

Ik weet dat het misschien erg zoetsappig klinkt… maar fuck it… blijkbaar ben ik dat! BSUR!