11 08 06 + 76 - 67 Rijke Ieren, arme Nederlanders…

We zijn zoals ieder jaar aan onze jaarlijkse pelgrimstocht begonnen naar het Comedymekka van ons kleine continentje… Kilkenny, Ierland. Ieder jaar wordt hier het Cat Laughs festival georganiseerd en ieder jaar lijkt het wel mooier weer te worden. Het eerste weekend van Juni (in Nederland 12 graden) kwamen we aan in ons vaste hotel in het zonovergoten Kilkenny (22 graden). En dit jaar was het niet slechts Arie Koomen en ondergetekende, maar ons duo is uitgebreid naar een trio'tje avonturiers, Hans Sibbel is bij het duo gekomen om af en toe een showtje met ons mee te pikken!

Ieder jaar wordt het kleine stadje, wat slechts één bioscoopje en één comedyclubje (en dan echt clubje) onder de voet gelopen door een horde mensen die in ruim 20 venue's een grote variateit aan geintroduceerde comedians te zien krijgen. De artiesten spelen hier op invitatie, wat de kwaliteit nogal ten goede komt. En hebben wij de voorgaande jaren nog wel een paar rotte appels gevonden, dit jaar was het eerste jaar zonder enige rotte appels. Dus of wij hebben te weinig gezien of ze worden beter ;-).

Als je veel comedians bij elkaar zet komt er toch een buzz bovendrijven waarbij je een 'algemeen' thema kan ontdekken waar de meeste comedians het over hebben. Het thema waar het dit jaar om ging was de hervonden rijkdom van de Ieren. Het is bekend geworden dat de Ieren beter verdienen dan de Engelsen. En hier worden we iedere show door minimaal één comedian aan herinnerd... en de Ieren genieten daar dan ook van. Wij hadden het ook al door. Kosten een kaartje voor een 90 minuten show twee jaar terug nog 18 euro, momenteel gooien we voor het zelfde kaartje 28 euri over de toonbank!

Iedere avond zijn we of in duo of in trio op pad geweest om de venue's op oud hollandse wijze onveilig te maken en hieronder even onze bevindingen!

Jimmy Carr
Jimmy Carr is een vreselijk bekende engelse comedian (in Nederland bekend als de orginele Guido Weijers) en hij kwam met veel nieuw materiaal op de proppen. Het is een stick comedian die eigenlijk de ene na de andere one-liner eruit gooit, maar doet dat op een zeer goede manier. Hij las op vanuit zijn boekje, dus we waren de try-out!

Nikki Payne
Een Canadese vriendin voor Jochem Meijer. Stel je een dametje voor van ongeveer 1 meter 60 dat van de ene kant naar de andere kant van het podium holt, een partij grove taal uitslaat en uiteindelijk in tape gewikkeld op een podium staat. Wat een druk mens was dat, maar wel vreselijk gelachen!

Barry Murphy
Bekend van de voorgaande jaren, maar hij heeft af en toe de neiging om typetjes te doen, en dan haken wij over het algemeen af!

Stewart Francis
Stick comedian extraordinaire. Geniaaal, een puist aan one-liners en 'flauwe' grappen, maar geniaal gebracht!

Dara Ó Briain
Favoriet van het publiek, maar gaf ze dan ook dat wat ze wilde, weinig spannend, maar een paar goede grappen! Dit is toch een risico met de grotere namen die ook nog een publiekslieveling zijn. Hierdoor willen andere acts het onderspit nog wel eens delven.

Doug Stanhope
Hier keken we enorm naar uit, maar hij liet zich te veel intimideren door de 'crowd'. Wel goede ideeen, maar het lukt niet. Vandaar dat we hem de laatste avond nogmaals wilden zien in de privacy van een solo show in een klein theater.

John Bishop
Charmant verteller, maar verder niet opvallend.

Dom Irrera
Een mc, zoals een mc zou moeten zijn. Heerlijk hard, sarcastisch en verdomt goede grappen!

Des Bishop
Lokale favoriet, al klinkt hij erg Amerikaans. Desondanks is zijn materiaal nogal makkelijk en hangt het van makkelijk grappen aan elkaar. Veelal geënt op de Ierse actualiteit, waar wij ook weinig kaas van gegeten hebben. Het gevoel blijft dat hij de krant op leest, maar vergeet de grappen erin te stoppen.

Neil Delamere
De MC van de avond begon goed, maar hij genoot blijkbaar nogal van het succes, waardoor hij te lang aan het woord was. Op zich geen probleem, maar wij hadden 0 minuten tussen de eerste en tweede show en we moesten nog een stukje lopen... :-(

John Fothergill
Standaard 'middle of the road' comedy zonder dat het ergens spannend of interessant wordt. Niet blijven hangen in de avond.

Tom Stade
Amerikaan die ik (Patrick) reeds kende uit Toomler. Heeft een uitermate lay-back manier van het presenteren van zijn materiaal, waardoor het 'lijkt' (?) alsof hij stoned is. Wel erg leuke grappen, maar er zit zwakker materiaal tussen.

Pete Correale 
De vervanger van Doug Stanhope, dus wij baalden bij voorbaat. Maar dat is onterecht gebleken. Wat een goede grappen. Een goede manier van presenteren! Geen gelijkwaardige vervanger, maar zeker een goede!

Andrew Maxwell
Een nationale zender heeft hem King of Comedy genoemt, dat is overdreven, maar hij brengt het wel erg goed. En een paar vreselijk goede grappen. En een apart mannetje om te zien! Tijdens een eerder MC set viel hij niet erg op, maar tijdens het voetbaltournooi te meer aangezien hij gekleed was in een cape met een oud-engelse pilotenbril. Bizar!

Andrew Kennedy
Tegenvaller van de avond. Niets persoonlijk, maar weinig uitstraling en zeeeeeer veilig en weinig intrigerend materiaal (alleen over ouders en jeugd, en 'thats it'). Sommige kinderen vragen erom om misbruikt te worden, dan had hij zeker iets leuks te vertellen gehad ;-)

Ed Bryne
Vreselijk goede MC, leuke verhalen, hier bekend van tv en toch sterke grappen zonder alleen maar een crowdpleaser te zijn (wat blijkbaar toch een gevaar is). Al wil hij met zijn nieuwe lange haar wel heel erg op Arie lijken ;-)

Irish comedians against the Rest of the World.
Ieder jaar is er op de zondagmiddag een voetbalwedstrijd. De Ierse comedians tegen comedians van de Rest van de Wereld. Op zich een vriendschappelijk en gezellige wedstrijd voor een grote groep ongetrainde lichamen. Want laten we eerlijk zijn, de meeste comedians hebben en geen gezonde levenstijl en geen sport hart. Dus een mooie combi voor een leuke wedstrijd. Ierland heeft trouwens (weer) gewonnen... dat zegt ook iets over de onpartijdigheid van de scheidsrechter

Ardal O'Hanlon
Bekend van Father Ted, en geliefd in zijn eigen land. Vorig jaar hebben we hem een zeer slechte makkelijke set zien doen en we waren nieuwsgierig. Maar dit jaar kwam hij sterk terug. Een goede set met goede grappen!

Maeve Higgins
De Ierse Sanne Wallis de Vries. Zelfde typetje, zelfde insteek en dezelfde verbazing. Het zal een kwestie van smaak zijn, het is gewoon onze smaak niet.!

Stewart Lee
De vinding van het Festival dit jaar. Dank aan Richard (zwartekat.nl) voor de tip, want wat een heerlijke voorstelling was dit. Een uur lang iemand die heel rustig en ontspannen en intelligent en grensenverleggend verhaal staat te vertellen. Heel erg mooi op te zien! Ondanks een irritante heckler.

Doug Stanhope
Nogmaals bezocht! We kennen hem van dvd's en cd's waar hij heel goed is, maar hij stond echt te werken voor zijn geld vandaag. Jammer, maar toch wel een paar pareltjes gehoord.

Moe maar zeer voldaan kropen wij op maandag het vliegtuig weer in om ons naar Nederland te laten brengen, waar ons aller Arie s'avonds al weer op het podium de sterren van het circustheater stond weg te spelen!

Kilkenny was wederom leuk. Misschien tot volgend jaar, als we het kunnen betalen ;-)