15 05 04 + 41 - 33 Beschouwing: Anousha Nzume - Voor-spel

1 mei 2004 - Den Helder (De Kampanje)

Anousha NzumeHet is de Idols finale avond! Gevolgen: het is stil op straat en het is jammerlijk stil in de Kampanje in Den Helder. Tijdens de voorstelling van Anousha Nzume zitten er slechts 30-40 mensen in een te grote zaal. In de zaal naast haar speelt men "Telkens weer het dorp", wat aan de gemiddelde leeftijd van de bezoekers in de foyer goed te merken was. Toen die voorstelling was begonnen bleef het ook angstvallig stil in de foyer.

Anousha neemt de bezoeker van de voorstelling "Voor-spel" mee naar haar jeugd net als in "Eiland" (haar eerste voorstelling). Ze verteld dat ze bijzonder wil zijn, maar dat al lang niet meer is.

Ze heeft bijzondere ouders (haar moeder komt uit Rusland, haar vader uit Kamaroen). In haar vorige programma vertelde ze dat ze nieuwsgierig was naar haar vader en ze vertrok op het einde van de voorstelling naar hem. Inmiddels is ze terug en ze heeft minimaal 1 foto daar gemaakt, want tijdens de hele voorstelling is er een dia op de achtergrond te zien van een bergenlandschap, een verlate vlakte en 驮 dode gazelle waarvan de bezoeker zich kan voorstellen dat dat mogelijk Kamaroen is. Maar met die foto, die zeker opvallend is, doet ze niets? ze refereert er niet naar, de zegt er niets direct over en er is in haar programma geen link te vinden. En dan leidt het af!
Ze wordt begeleid door twee heren die zich bezig houden met bas en percussie wat een aangename verrijking is op haar eerste programma toen de muziek van band kwam.
Ze zoekt uit of ze bijzonder is en was. Was ze bijzonder toen ze werkte bij de slager, toen ze op school zat, toen ze in Kamaroen was, of is ze bijzonder als ze nu thuis is. Wat maakt een mens bijzonder en waarom is zij dat niet? Ik denk dat ze wel bijzonder is, maar op dit moment de verkeerde mensen probeert te benaderen.

Over haar zangkunsten heb ik altijd al gezegd dat ze een stem heeft als een klok en de liedjes (met uitzondering van twee 'kinderliedjes' en een uitermate slecht uitgewerkt Oranje lied) zijn ook zeer luisterwaardig. In dat opzicht is ze bijzonder, maar het klemt in de 'cabaret'stukken. Tussen de liedjes door komt er een invulling waarvan ik denk dat dat met wat hulp van collega-cabaretier sterker, mooier, vloeiender en voornamelijk beter kan.

Al met al een zeer matig voorstelling, maar mocht er ooit een CD met liedjes uitkomen sta ik vooraan in de rij!