31 12 04 + 34 - 28 Tim van der Sluijs - Oudejaars 2004

30 december 3004, Schouwburg, Rijswijk

Eigenlijk ben je nog gek ook. Het is 30 december 2004, je auto wordt van meerdere kanten beschoten door de eerste enthousiastelingen die vuurwerk hebben gevonden en je besluit naar het theater te gaan. Dat komt zo, ik zag dat Tim van der Sluijs in Rijswijk zijn oudejaarstour 2004 zou afsluiten en ach... dat ligt niet zo gek ver weg. En na de oudejaarsconferences van Guzman, Terwijn, Glotzbach&Slighting, Bral en Lebbis&Jansen leek het mij een mooi moment om eens te reflecteren op het afgelopen jaar, dus op naar Rijswijk.

In een uitermate rustige zaal (voor de helft gevuld... maximaal) stapt een jong ventje het podium op. Eigenlijk heb ik Tim al heel lang niet meer gezien. Ik vrees dat de laatste keer dat ik hem gezien heb ergens in 1994-95 geweest moet zijn. En toen was het ook een jong ventje... maar toen nog met lang haar. Nu is hij kort geschoren wat zijn postuur een nog jonger uiterlijk geeft. Maar dat geeft niets... het gaat om de inhoud. De tendens voor de avond is snel gezet als er geopend wordt met een welkomstlied over de inburgeringcursus van vanavond. Ook hier zal vanavond de lading gedekt wordt door veel zaken over tolerantie, islam, normen en waarden. En dat gaat hem ook goed af. Er is duidelijk nagedacht over het materiaal en de interesse van deze cabaretier in de maatschappij is goed te herkennen in zijn materiaal. En een set van conference, liedje, conference, liedje is uitermate werkbaar en prettig voor de kijker. Maar toch mist het scherpte. De grappen komen meestal uit woordgrappen en hier en daar een voorzichtige poging tot een harde opmerking. Mooie uitschieters waren voor mij het lied over Maxime Verhagen (welke trouwens met de dood is bedreigd... dus journalisten... u zoekt Tim van der Sluijs... misschien dat u hem eens moet uitnodigen meneer Knevel) en de tirade over het koningshuis waarin hij een aantal mooie vondsten presenteerde.

Onderstaande test haalde ik van zijn site:

Doe de Tim-test. Tel het aantal punten om te weten of dit een geschikte voorstelling voor u is.

Bij een cabaretvoorstelling wil ik:

a) lachen, gieren, brullen en verder geen bullshit. U verwart cabaret met stand-up comedy. Ga naar Toomlers en drink vooraf minimaal 5 biertjes. (0 punten)
b) visuele grappen. Kies een voorstelling van Vincent Bijlo. (0 punten)
c) grove grappen. Verhuis naar Eindhoven. (0 punten)
d) vernieuwend cabaret. Word cabaretrecensent. (0 punten)
e) grappen over actualiteit en politiek. (1 punt)
f) maatschappijkritiek. (1 punt)
g) grappen met inhoud. (1 punt)
h) doordenkertjes. (1 punt)
i) taalkunst. (1 punt)
j) mooie liedjes die de moeite van het luisteren waard zijn. (1 punt)
k) liedjes waar je ouderwets om kan lachen. (1 punt)

0 punten: Ga niet naar deze voorstelling, maar doe een inburgeringscursus.
1 tot 3 punten: Kaarten alleen op eigen risico.
4 punten of meer: Deze conference mag u niet missen. Tim is een taalkunstenaar. Met prachtige teksten en schitterende liedjes becommentarieert hij de actualiteit en de Nederlandse politiek van het afgelopen jaar. Reserveer snel en neem zoveel mogelijk gelijkgestemden mee!
 

Ik heb even voor mij de score uitgezet:
a) ja, maar ik denk dat Tim e.a. verward met de gemiddelde standup comedian. Ik denk dat programma's/materiaal van Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen, Hans Sibbel, Bill Hicks, Paul Provenza een stuk meer diepgang hebben dan dat de oudejaars van Tim laat zien. (ps. Het is Toomler... geeft niets jochie)
b) nope
c) hoeft niet... mag wel als het maar leuk is
d) helemaal met je eens... dit was niet vernieuwend
e) klopt... zat er helemaal in... 1 punt
f) klopt... zat er helemaal in... 1 punt
g) nou, de inhoud zat niet echt in de grappen, de inhoud zat in de tirades om de grappen heen... maar ik doe niet moeilijk... half puntje!
h) nope... dat kon ook niet met de zaal dus dat vergeef ik je. De doordenkers waren zulk openstaande deuren dat de voornamelijk 50+ zaal het makkelijk kon trekken
i) Dat weet ik niet... ik heb wel een paar mooie zinnen gehoord, maar om nu te zeggen taalkunst... weet je wat... half puntje
j) Ik weet dat dat het geval is met de reguliere voorstellingen van Tim, maar in de oudejaars zijn de liedjes niet voornamelijk mooi, maar functioneel. De teksten zijn okee, maar de begeleiding (door een vreselijk synthesizer bakje...)... dus ik geef je een kwart punt voor de liedjes...
k) zie j.

Kom ik op 3.25 punten... afgerond naar 3. Het was mijn eigen risico... en ik ben blij dat ik het risico heb genomen. Ik heb een leuke avond gehad met een aardige voorstelling!